Leírás és Paraméterek
Liszt, víz és só + kultúra, meleg idő és idő = kovászos kenyér
- Intenzív hatású szárított tésztasavanyító anyag
- Elősegíti a helyes savfok beállítását
- Aromás kenyér ízt kölcsönöz
- Optimális arányban tartalmaz tejsavat és ecetsavat
Hosszú kelesztéshez ajánljuk!
A szárított kovász meghatározza a kenyered ízét, tápértékét és emészthetőségét. A savanyúság mértéke hatással van a glutén szerkezetre, az ízre és a bélzetre. A savasság (általában 3,5-5 közötti pH ) akadályozza meg a káros bacik elszaporodását.
A tésztádban lévő mikróbák a szárított kovászpornak köszönhetően együtt tudnak működni a savtoleráns élesztősejtekkel így azok nyugodtan termelhetik az enzimeket, melyek a főszerepet játszák liszt lebontásában és az ízek kialakításában.
Sütőélesztőt nem tartalmaz.
A csomagban lévő kovászmennyiség 40 db 500 g-os kenyérhez elegendő.
A kovászos kenyér sütése egy érzéki folyamat.
Lenyűgöző gondolat, hogy egy tálban létrehozunk egy egészen új világot.
Fontos: A kenyered íze nagyban függ még a liszt fajtájától, a tészta hőmérsékletétől és a fermentáció hosszától!
Adagolása lisztsúlyra számítva: 1%
A Szárított kovászpor használata a következő:
Keverj össze 150 g lisztet, 150 g 28 °C-os vizet és lisztsúlyra vetítve 1% kovászport. Tedd egy befőttesüvegbe, alaposan rázd össze, és fedd le. Hagyd 12-24 órát meleg helyen állni, de győződj meg arról, hogy nincs a közelben más erjesztett étel, különben kereszteződnek, és elképzelhető, hogy nem azokat a mikrobákat kapjuk, amikre szükségünk van. Ezután, ha nagyon szerencsés vagy, már láthatsz buborékokat, ami az organizmusok jelenlétét mutatja, de ha nincsenek, akkor se aggódj. Dobd ki a keverék felét, majd helyettesítsd 75 g liszttel és 75 g 28 °C-ra melegített vízzel. Alaposan keverd össze, fedd le, és várj újabb 12-24 órát.
Innentől kezdve a hagyományos módon használható a kovász.
Ez módszer a hagyományos módon készült kovászos kenyérre vonatkozik.
Ha azonnal szeretnél kenyeret sütni, akkor az élesztővel készült kenyér tésztájához kell hozzátenni kovászport, lisztsúlyra vetítve 1-3 százalékot. Ebben az esetben az élesztő fog segíteni a kenyér térfogatának növekedésében, a kovászpor pedig a kenyér ízét, savasságát, és eltarthatóságát befolyásolja.
Összetevők | Búzaliszt, tejsav |
Allergének | glutén |
Nyomokban tartalmazhat | szójaszármazék, mustár, csillagfürt |
Átlagos tápérték 100 g termékben | Energia1394 kJ / 329 kcal, Zsír2,2 g, amelyből telített zsírsavak 0,7 g, Szénhidrát 51,4 g, amelyből cukrok 1,2 g, Rost 9,0 g, Fehérje 10,8 g, Só <0,01 g |
Száraz hűvös helyen tárolandó | |
Származási hely | Németország |