"Előtészta
15 dkg királybúzaliszt
5 dkg fehér rozsliszt
15 dkg langyos víz
0,5 dkg friss élesztő
Fakanállal kikeverem, majd legalább 12 órán át érlelem a konyhaszekrényen.
Kenyér
28 dkg langyos víz
2 csapott tk parajdi só
2 ek étolaj
Az előzőleg elkészített előtészta
15 dkg fehér rozsliszt
40 dkg királybúzaliszt
1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat összedagasztottam, duplájára kelesztettem, megformáztam, majd sütőpapírra tettem.
A sütőt a kacsasütővel együtt 230 °C-ra kell melegíteni. Ha ismét duplájára kelt a tészta, vágd be, vízzel alaposan spricceld le, majd tedd óvatosan a kacsasütőbe a papírral. Én akkora papírra teszem, hogy a kenyér oldalainál kényelmesen meg tudjam fogni és úgy be tudom tenni a forró edénybe. A papír mellé a kacsasütőbe szoktam 1-2 cl vizet löttyinteni, hogy több gőz képződjön. Az én sütőmben 45 perc alatt elkészül, de 30 percnél érdemes belenézni. Óvatosan, mert kicsap a gőz. A végén még szoktam úgy sütni egy pár percig, hogy kiemelem a papírral a kenyeret és a rácson csak a sütőtérben sütöm, de akár az is elég, ha fedő nélkül sül még pár percet. Ha elérte a kívánt színt, akkor kiveszem rácsra és gyorsan hideg vízzel lespriccelem. Hűvösebb helyen elkezd a héja pattogni, cserepesedni."