Család kedvence

Család kedvence
Ez a gyönyörű kenyér Hajasné Sárkány Ágnes receptje alapján készült

 

"Előtészta 

15 dkg királybúzaliszt

5 dkg fehér rozsliszt

15 dkg langyos víz

0,5 dkg friss élesztő

Fakanállal kikeverem, majd legalább 12 órán át érlelem a konyhaszekrényen.

Kenyér

28 dkg langyos víz 

2 csapott tk parajdi só

2 ek étolaj

Az előzőleg elkészített előtészta

15 dkg fehér rozsliszt

40 dkg királybúzaliszt 

1 dkg friss élesztő

A hozzávalókat összedagasztottam, duplájára kelesztettem, megformáztam, majd sütőpapírra tettem.

A sütőt a kacsasütővel együtt 230 °C-ra kell melegíteni. Ha ismét duplájára kelt a tészta, vágd be, vízzel alaposan spricceld le, majd tedd óvatosan a kacsasütőbe a papírral. Én akkora papírra teszem, hogy a kenyér oldalainál kényelmesen meg tudjam fogni és úgy be tudom tenni a forró edénybe. A papír mellé a kacsasütőbe szoktam 1-2 cl vizet löttyinteni, hogy több gőz képződjön. Az én sütőmben 45 perc alatt elkészül, de 30 percnél érdemes belenézni. Óvatosan, mert kicsap a gőz. A végén még szoktam úgy sütni egy pár percig, hogy kiemelem a papírral a kenyeret és a rácson csak a sütőtérben sütöm, de akár az is elég, ha fedő nélkül sül még pár percet. Ha elérte a kívánt színt, akkor kiveszem rácsra és gyorsan hideg vízzel lespriccelem. Hűvösebb helyen elkezd a héja pattogni, cserepesedni."