Dió és szezám, mint ízesítés
A fűszernövények termesztése és begyűjtése, szárítása ma már szinte a legkisebb keretekben is lehetséges. A magról vetett növények május végén már megmutatják sajátos levélformájukat, megdörzsölve őket jellegzetes illatukról könnyen beazonosíthatók. Akik biztosra mennek, palántát ültetnek, így már a nyár kezdetekor is kifejlett növényről szüretelhetik az ízesítőszereket.
A különböző kenyér, zsemle -fűszerkeverékek készen, szárított formában, a megfelelő arányban tartalmazzák a zamatot adó fűszereket.
Sorozatunkban alkalmanként egy-egy növényt, illetve magot mutatunk be, a leggyakrabban használttól haladva a legínyencebbek fűszernövényéig. Szubjektív lesz a sorrend, de az biztos, hogy teljes képet kaphatnak majd olvasóink a legegyszerűbb receptet is megbolondító ízekről és “gazdáikról”.
Elsőként a magvakról szólunk. A dió és a szezám gyakori vendége a pékségeknek. Előbbivel óvatosan bánnak, hiszen allergénként megosztó lehet a fogyasztók körében. Aki viszont bátran eheti a diót, minden bizonnyal örül a kisebb daraboknak a friss kenyérben, zsemlében. A puha tésztában itt-ott megbújó, enyhén roppanós dióbél igazi ínyencség - akár édes, akár sós feltéttel, vajjal, lekvárral, mézzel fogyasztjuk el a pék termékét. A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk, ha az egészségről van szó. A benne lévő omega-3-zsírsavak miatt jótékony hatású, viszont 65 százaléka zsír, így a magas kalóriatartalmú ételek közé soroljuk.
A szezámmag leggyakrabban a péksütemények tetejére kerül. Az aranybarnára pirult apró szemek a legegyszerűbb recepttel készült finomságokat is csodaszép péksüteménnyé varázsolják. Fontos tudni, hogy a kelés után már a formában spricceljük be langyos vízzel a tészta tetejét, majd szórjuk rá a magot, mert így beleragad, és nem végzi a sült kenyér mellett a sok értékes mag.
Indiában már ötezer évvel ezelőtt termesztették a méteres, rózsaszín virágú növényt. Magja kalciumban különösen gazdag, de jelentős mennyiségű A, B1, B2 és E vitamint is tartalmaz. Szív- és érvédő hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a koleszterin szintet és akadályozza az érfalakon a plakk-képződést. Szezámolajjal akár a ropogósra sült focacciát, az olaszok híres lepénykenyerét is bekenhetjük, friss salátával igazi nyáresti csemege.
Jó étvágyat, ízletes péksüteményeket kívánunk!