E krónikus, gyógyíthatatlan állapothoz annyi kellett csupán, hogy először lássam saját szemeimmel, amint a szorgalmasan gyűjtögetett ételmaradékok (színpompás, harsogó gyümölcsök és roppanós zöldségek maradványai, kenyér darabkák, gabonák, magvak, teafű, kávézacc és gyógynövények) csodálatosan illatozó, porhanyós humusszá nemesednek, melyben azután kicsattanóan egészséges, telt, gyönyörű növények kezdenek valósággal burjánzani.
Ez a keletkező föld-szerű anyag FELMÉRHETETLENÜL NAGY KINCS.
Úgy hordoztam szerte-szét a növényekre kezeimben, mint az aranyat, és a növények Tudták az értékét.
Pedig csupán az általam már fel nem használt tápanyagot továbbítottam a természet apró tündér hadának (gombák, baktériumok, fürge százlábúak, csigabigák, kis bogarak, vagy a csodálatos giliszták*, akik idővel feldolgozták és átalakították azt, újra felhasználhatóvá.
MICSODA KÖRFORGÁS!
A föld tart minket életben. Egészséget adhat, de el is vehet, ha csupán használjuk, kihasználjuk, hatalmas gépekkel végigrobogunk rajta, feltörjük, műtrágyázzuk, csak gyorsan, csináld, vesd, haladjunk, hadd nőjön!
A termőföld szükségletei és az ember szükségletei összefonódnak, el nem választhatók, akkor sem, ha nem vagyunk hajlandók rálátni e tényre.
Ne dobd az élő, szerves hulladékot a szemetesbe! Gyűjtsd a kertben, ház végében, az erkélyen, vagy készítsetek raklapokból egy közösségi komposztálót. Így két legyet ütsz egy csapásra: szemeted akár több, mint a felére csökken, és életet teremtesz! Ha nincs kerted, a szobanövényeid lesznek rendkívül hálásak érte.
Komposztálni egy végtelenül hálás, szemet gyönyörködtető folyamat! Komposztálni boldogság! :)
TUDTAD? -> * a gilinyókkal kapcsolatban Charles Darvin mutatott rá, hogy 1 négyzetméteren, egy giliszta évente 2,5 kg (!) talajt dolgoz át nekünk éltető humusszá. Micsoda pótolhatatlan segítőink ők!
ÉS AZT TUDTAD? -> Hogy a bélflórát, ezt a rendkívül érzékeny, és kiemelkedően fontos egészség-megőrző kompániát a nyers zöldségekkel tudod egyensúlyban tartani?
Tehát egyél minél több, lehetőleg saját termesztésű, feldolgozatlan, nyers ételt, a maradékot pedig juttasd vissza a természetbe!