Vegetáriánusok számára kiemelt fontosságú a fehérje bevitel folyamatos figyelemmel követése. A gabonafélék, ezáltal a házi készítésű kenyereink fehérjetartalma jelentős, ám nem teljes értékű. A szervezetünk számára szükséges esszenciális aminosavakat nem tartalmazzák. Állati eredeti táplálék nélkül érdemes olajos magvakkal, hüvelyesekkel kombinálni a gabonaféléket.
A fogyókúrázók is gyakran félretolják tányérjukon a kenyérféléket, pedig mértékkel, jó minőségű alapanyagból készült pékáru fogyasztása nem akadálya a fogyásnak. A Weizmann Tudományos Intézet egyik kutatása szerint a bélben megtalálható mikrobáktól függ, hogy kire milyen hatással van egy-egy étel. Így a kenyérválasztásnál a kalóriaérték mellett az összetevők a legfontosabbak. Ha saját magunk készítjük el a pékárut, biztosak lehetünk abban, hogy csak olyan anyag kerül az asztalunkra, ami személy szerint a mi egészségünket szolgálja.
A lisztérzékenyek esetében a leggyakrabban a hajdina, a kukorica, a köles, a rizs, a burgonyából készült liszt az alapanyag. Ha nem vagyunk kénytelenek valamilyen betegség, intolerancia miatt állandó diéta betartására, semmiképpen ne cseréljük le a gabonaféléket álgabonára. Több összetevőt tekintve is felborulhat az egyensúly.
Csak néhány adat 100 grammra vetítve:
búzaliszt: 14 g fehérje - mandulaliszt: 36 g fehérje
búzaliszt: 1,8 g zsír - mandulaliszt 36 g zsír
Családunk változatos étkezésének biztosításához az otthon sütött pékáru a legjobb megoldás. Ehhez minden eszközt, alapanyagot megtalál webáruházunkban. Jó sütést, jó étvágyat, egészséges életet!