Leírás és Paraméterek
A durumbúza vagy más néven kemény szemű búza a búzafajok közül a legellenállóbb. A hagyományos búzánál több rostot, vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz.
A durumbúzaliszt kiváló alap tészták készítéséhez, mivel a belőle készült tészta könnyen kezelhető és formálható. Palacsinta- és pizzatésztákhoz is tökéletes! Kenyér készítésénél érdemes keverni egyéb, kevésbé kötöttebb gluténtartalmú liszttel, lisztekkel, mert kicsit "terülősebb" a hagyományos búzalisztnél, és valamennyivel lassabban is kel, ez laposabb és sűrűbb kenyeret eredményezhet. Természetesen ezek figyelembevételével önmagában is alkalmazható, és finom íze, szép színe és gazdag tápanyagtartalma miatt nem is érdemes kihagyni az étrendből.
Tudtad? Ha magas a koleszterinszinted, érintett Vagy tojásérzékenységben/allergiában, vagy teljes értékű növényi életmódot folytatsz, a durumbúzaliszt e téren is segítő társad lesz a mindennapokban.
A hagyományos lisztekkel ellentétben a durumlisztben található keményítő lassabban bomlik le, és glikémiás indexe (54) is alacsonyabb (Tehát nem dobja meg a vércukorszintet: ez nem csak cukorbetegségben, de pl. fogyókúránál, az éhségrohamok elkerülésében is értékes segítség lehet).
Gondoltad volna? Hogy közkedvelt köreteink: a bulgur (vagy búzatöret) és a kuszkusz is durumbúzából készülnek?
Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Kiemelkedő a B vitamin tartalma, ezen kívül A és E vitaminban is gazdag. A durumliszt értékes ásványi anyagokat (pl. vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén, és réz) tartalmaz.
Szép, sárgás színét értékes karotin-tartalma adja.
Származási hely | Magyarország |
Összetevők | Durumbúzaőrlemény |
Átlagos tápérték 100 g termékben | Energia 1457 kJ/344 kcal, Zsír 2,2 g, ebből telített zsírsavak 0,5 g Szénhidrát 62,4 g, ebből cukor 3,3 g, Fehérje 15,1 g, Só 0,05 g |